AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Mayalar

Kuru maya, yaş maya, instant maya, ekşi maya nedir?  Hamur işleri için mayalar ve maya çeşitleri için detaylı bilgileri sayfamızdan inceleyin.

Maya; Ekmek veya hamurla yapılan pasta, börek, çörek türü yiyeceklerin daha kabarık, pişkin ve lezzetli olmasını sağlayan tek hücreli bir mikro organizmadır. Bir çok çeşidi olup doğada her yerde bulunabilmektedir.

Hamurun kabarmasında ve lezzetinde etkili olan maya ile yapılan hamurlu yiyecekleri hazırlarken çoğu zaman karşılaşılan sorunlar; öncelikle mayalı hamurun kabarmaması veya hazırlanan mayalı hamurun fırına girmeden önce ya da pişerken hamurun kabarıklığını kaybederek çökmesidir. Mayalı börek hamuru yapanların karşılaşabileceği sorunların sebeplerini alt satırlarda kısaca paylaşalım.

Mayalanan hamurun kabarmamasının sebepleri kısaca; kullanılan mayanın son kullanma tarihinin geçmiş olması, daha önce kullanılmak üzere açılmış mayanın uzun süre sonra kullanılması, hamurun yeterince yoğurulmamış olması, yoğurma işlemi sırasında maya iyice çözülmemiş ise maya hamuru kabarmaz ya da gerektiğinden az kabarır.

Mayalı hamur yapımı sırasında mayalanan hamur neden çöker merak edenleri de arada aydınlatma fayda var sanırız. Hamurun yeterli oranda yoğurulmadığında, zayıf nitelikte ve kalitesi un kullanıldığında, hamur yeterli sertlik kıvamında değilde gereğinden fazla yumuşak hamur olarak veya çok sıcak hamur olarak hazırlandığında, hazırlanan hamurun tepside fazla süre bekletildiğinde ve mayalı hamurla hazırlanan besinlerin önceden ısıtılmamış fırına atıldığı durumlarda mayalı hamurlar çökme yapar. Bunlara dikkat ettiğiniz takdirde mayalı hamuru sorunsuz şekilde hazırlayabilirsiniz. Maya hakkında daha fazla bilgi edinmek için Pakmaya SSS sayfasında, unlar hakkında daha detaylı bilgileri ise ekli sayfamızdan inceleyebilirsiniz.

En çok kullanılan mayalar ve maya çeşitleri; yaş maya, kuru maya, instant maya ve köy mayası adı ile de bilinen ekşi mayadır.

Köy mayası; Mayalanma süreci doğal olmasına karşın uzun sürdüğünden köy mayası artık günümüzde çok tercih edilen bir mayalama yöntemi olmamakla birlikte vakfı kebir ekmeği gibi bazı özel hamur mamüllerine kendine özgü lezzetini verme özelliğine sahip olduğundan bu tür hamur işi ürünlerin değişmez malzemeleri arasındadır.  Günümüz mutfaklarında pratik ve ekonomik olmaları nedeni ile genel olarak tercih edilen mayalar; yaş maya, kuru maya ve instant mayadır.

Yaş maya; Yaklaşık % 70 oranında sudan oluşan yaş mayanın 2°C ila 6°C sıcaklıkta en fazla 4 hafta ila 6 hafta civarında raf ömrü bulunmaktadır. Bu süre sonunda kullanılan maya kalitesini kaybettiğinden istenen randımanı vermez ve hamur kabarmaz.

Kuru maya; Özel bir kurutma teknolojisi yardımı ile üretilip ev kullanımı için uygun olan kuru maya paketi açılmadan serin ve kuru yerde saklandığı takdirde 1 yıl kadar raf ömrüne sahiptir. Kullanılmadan yaklaşık 15 dakika önce ılık suda eritilerek kullanılır. Suyun çok sıcak veya soğuk olmasının, mayanın kalitesini bozacağını da unutmayalım. Kullanılan diğer un, tuz, yağ, su gibi malzemelerin miktarına göre kullanım şekli değişiklik göstermektedir. Genel olarak tavsiye edilen kullanım şekli ve miktarı ise 100 gram kuru hamur mayasını kullanmadan önce ılık suda eritip 15 dakika bekletmesi, daha sonra erimiş olan bu mayanın yoğurma işlemine başlarken una ilave edebilmesi önerilir. 1 kg un için 20 gram yaklaışık olarak 1 çorba kaşığı kuru maya kullanabilirsiniz. Kuru maya için detaylı bilgileri Pakmaya kuru maya sayfasından da inceleyebilirsiniz.

İnstant maya; Tek kullanımlık olarak, yaş mayanın rutubet miktarının özel kurutma teknolojisi ile %4 civarına kadar düşürülmesi ile imal edilen bu maya çeşidi serin ve kuru bir ortamda saklandığında rutubet miktarı düşük olduğundan ve vakumlu paketlerde üretildiğinden yaklaşık 2 yıl raf ömrüne sahiptir. Kullanırken herhangi bir çözücü madde kullanmaya ihtiyaç duyulmadan diğer malzemelerle beraber direk una karıştırılarak ya da yoğurma işlemine başladıktan sonradan katılarak da kullanılabilmektedir. Yüksek hamur kabartma özelliği nedeni ile son yıllarda pek çok kişi tarafından tercih edilmeye başlanmıştır. Ülkemizin önde gelen maya üreticilerinden biri olan Pakmaya tarafından hamur yoğrulmadan direk unun üzerine katılması ve 500 gram ila 1 kilo un için 1 adet 10 gramlık instant pakmaya paketi kullanılması önerilmektedir.

Mayalı börekler pişirmek isteyenlere böreklik mayalı hamur tarifi için birkaç öneri alt satırlarda paylaşmış olsak da börek hamuru yapımı için önerileri ve sitemizdeki diğer börek tariflerinin tamamını börekler kategorisindeki sayfalardan inceleyebilirsiniz.

Sitemizde paylaşılan lezzet sırları ve ipuçları için yemek kitabı sayfamızı inceleyin. Ayrıca Facebook sayfamızı da takip etmenizi öneririz.