AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Etler

Etler; sığır eti, inek eti, dana eti, manda eti, koyun eti, koç eti özellikleri ile et çeşitleri için bilinmesi gerekenler için sayfamızı inceleyebilirsiniz. En güzel ve özel et yemekleri tarifleri sitemizde paylaşılıyor.

Geçmişte en iyi yöre olarak kalite bakımından Erzurum etleri makbul idi ise de günümüzde gelişen besicilik teknolojisi ile birlikte pek çok yöreden de benzer kalitede et ürünleri elde edilebilmekte. Size; tercih olarak doğal besi yöntemlerini tercih eden işletme etlerini kullanmanızı tavsiye ederiz. Diyelim ve etler hakkında bilgi yazımıza başlayalım.

Sığır eti: Besili, kısır, inek eti en makbul olandır. Etin rengi parlak kırmızı ve içerisi damar damar ince yağlarla ince işçilikli dantel gibi örtülmüşe benzeyen etleri tercih edebilirsiniz.

Manda eti : Çok ağır batak kokusu benzeri bir koku verdiğinden makbul görülmemektedir. Tat olarak da bazı illerde pek tercih edilmemekle birlikte bazı illerde de satışı fazladır ve sucuk sanayiinde de kullanılmaktadır.

Dana eti: Bir yaşına kadar dişisi en makbulü olandır. Beyaz pembemsi bir görünüşte olmalıdır. Geçmişte en iyi kalitede etlerin; sırayla Kemal Paşa, Uzunköprü, Susurluk ve Trakya’dan çıkmakta olduğu söylenmekte ise de günümüzde gurmeler tarafında Çanakkale ve özellikle de Biga bölgesi etleri en üst birinci sınıf et olarak değerlendirilmektedir.

Malak eti: Bir yaşına kadar dişisi makbuldür. Beyaz pembemsi besili olanlar dana eti yerine satılmaktadır. Daha ziyade salam ve sucuklarda kullanılmakla beraber bolca döner kebabında da kullanılmaktadırlar.

SÜT KUZUSU , KUZU , KOYUN ETİ ÖZELLİKLERİ VE FARKLARI

Süt kuzusu : Kuzu doğduğu günden beri emdiği sürece süt kuzusudur. Bu müddette en çok 5 aydır.

Kuzu : Süt kuzusu otlamaya başladığı üçüncü veya beşinci aylarından bir yaşına girinceye kadar kuzu olur.

Şişek ve toklu : Kuzunun 1 yaşından bir buçuk yaşına kadar olan dişisine şisek, erkeğine de toklu denilmektedir.

Koyun : Birbuçuk yaşından sonra şiseklere koyun, toklulara koç denir.

Kaynak; Necip Usta – Türk Mutfak Sanatı – 1976

Sitemizde paylaşılan lezzet sırları ve ipuçları için yemek kitabı sayfamızı inceleyin. Ayrıca Facebook sayfamızı da takip etmenizi öneririz.