AJİBA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Seri ilanlar için arama yapabilirsiniz..

Börek hamuru

Börek hamuru nasıl yapılır? Yağlı börek hamuru ve mayalı börek hamuru yapımı için dikkat edilmesi gerekenler ve böreklik hamur tarifi sayfamızda paylaşılmıştır.

Mayalı hamur yapımını tarif etmeden önce; “maya nedir ?”sorusunu da kısaca cevaplayabiliriz. Maya; başlıca gıda maddeleri arasında kabul edilen ekmek veya hamurla yapılan pasta, börek, çörek türü yiyeceklerin daha kabarık, pişkin ve lezzetli olmasını sağlan ve bir çok çeşidi olup doğada her yerde bulunabilen tek hücreli bir mikro organizmadır.

Mayalı börek hamuru yapılışı için gerekli malzemeler ise; maya, su, un, ve tuz’dur. Bu malzemeleri belirli oranda kullanılıp hamuru yoğurarak ve dinlendirip kullanmaya hazır hale getirebiliriz. Mayalı böreklik hamur yapımı için dikkat etmemiz gereken; hazırlayacağımız hamurun ne kadar olması gerektiğidir. Pişirmeyi düşündüğümüz hamur işi bizim ne miktarda bir hamura ihtiyaç duyduğumuzu gösterir. Hamur hazırlarken kullanacağımız malzeme miktarları ise genel olarak aynıdır.

Mayalı börek hamuru yapımı için kullanılacak un miktarının % 65’i kadar su, % 2’si kadar tuz ve kullanılan unun %5-6’sı kadar yaş maya veya %2-3’ü kadar kuru maya olması yeterlidir. Bu malzemelerin miktarını ölçmek için kilo veya gram ölçü birimleri kullanılmaktadır.

Her böreğin yapımı için aslında kullanılacak iç malzemeye uygun olarak farklı hamur hazırlanması gerekse de genel olarak yağsız börek hamuru tarifi paylaşmamız gerekirse;  500 gram un, 1 yumurta, 1 su bardağı su ve yarım yemek kaşığından az tuz ile yağsız böreklik hamur yapabiliriz. Derin bir kap üçüne koyduğumuz una tuzu serptikten sonra ortasını havuz gibi açarak yumurta ve suyu ekleyerek yaklaşık yarım saat yoğuralım. Bu yoğurma sürecinin kıvamını hamurun elimize yapışmayan ve yumuşak bir hal aldığı zaman anlayabiliriz. Genelde 1 su bardağı bu ölçü için yeterli olmakla birlikte duruma göre biraz daha su ilave edebilirsiniz. Tabii su fazla eklendiği zaman hamurun cıvık bir hal alacağını da hesaba katmayı unutmayın. Hazırladığımız hamuru eşit parçalara bölerek dinlendirelim. Dinlendirdiğimiz hamuru her tarafı aynı incelikte olacak şekilde açtıktan sonra üzerine yağ sürerek üzerine kurumaması için nemli bir bez örtüp biraz daha dinlendirelim. Daha sonra kullanacağımız iç malzemeye göre bu hamurları kullanıp böreğimizi pişirebiliriz.

Tabii bu paylaştığımız börek hamuru tarifi genel bir tarif olup bir üst paragrafta da belirttiğimiz üzere her börek için farklı hamur hazırlamak gerektiğini ayrıca tekrar hatırlatalım ve börek çeşitleri için bir kaç böreklik hamur tarifi daha paylaşalım.

Yoğurtlu börek hamuru yapmak için unu hamur yoğuracağımız kaba koyup ortasını açarak suyu azar azar ilave dik 2 çay kaşığı karbonat ve 1 tutam tuz ekleyip ele yapışmayacak yumuşaklıkta bir hamur yoğuralım. Yoğurduğumuz börek hamurunun üstüne nemli bir bez ile örtüp 15 dakika dinlendirdikten sonra hamurdan bezeler yapıp merdane yardımıyla açalım. Daha sonra bir kase kullanarak kızartacağımız tavanın boyutlarına getirmek için kenarlarını keselim. Artık yoğurtlu börek hamuru böreğimizi pişirmek için hazırdır. arzu edenler yoğurtlu börek tarifi için ekli linki de inceleyebilirler.

Boşnak böreği hamuru için unun ortasını açarak ılık su ile 1 fincan ay çiçek yağı ekleyip karıştıralım ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğuralım. Hamuru 9 eşit parçaya bölelim ve bezeler hazırlayalım. Bezelerin her birini tabak büyüklüğünde açarak üstüne ay çiçek yağı sürdüğümüzde Boşnak böreği hamuru artık yufka olarak açılmaya hazırdır. Dilerseniz Boşnak böreği tarifini ekli linkten inceleyebilirsiniz.

Çiğ börek hamuru için unu tel süzgeçten geçirerek eledikten sonra geniş ve derin bir kabın içine koyalım ve ortasını havuz gibi açıp yumurta, yoğurt, 1 çay bardağı sıvı yağı, kabartma tozu ve yarım su bardağı su ekleyerek ele yapışmayan ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğuralım. Hamur sert olursa yumuşatmak için su da ilave edebiliriz. Hamuru bir top haline getirdikten sonra üzerine temiz bir bez örterek oda sıcaklığında 15-20 dakika dinlendirelim. Artık çiğ böreği yaparken kullanacağımız hamurumuz hazırdır. Hamuru yaptık peki tarif nerede diye soranlar için çiğ börek tarifi de ekli sayfamızdan paylaşılmıştır.

Mercimekli börek hamuru yapmak için sıvı yağ, ılık su, tuz ve azar azar un ilave ederek yumuşak bir hamur hazırladıktan sonra hamuru 15 dakika dinlendirelim ve ufak bezelere ayırıp oklava ile yufka büyüklüğünde açalım. Erimiş margarin ile haşhaşı karıştırarak yufkaya sürdükten sonra yufkayı enine 4 parmak şeklinde keselim. Kestiğimiz parçaları gelişi güzel sarıp tüm hamura aynı işlemi uygulayalım. Bu hamurları buzdolabında 10 dakika bekletip merdaneyle açalım ve 15 santimlik kareler halinde keselim. Artık mercimekli börekler yapmak için hamurumuz hazırdır. Dilerseniz mercimekli börek tarifinin tamamını ekli linkten inceleyebilirsiniz.

Sitemizde paylaşılan lezzet sırları ve ipuçları için yemek kitabı sayfamızı inceleyin. Ayrıca değişik börek tarifleri için Twitter, Instagram, Facebook, Tumblr ve Pinterest sayfalarımızı da takip etmenizi öneririz.